correspondentie tijdens de reis

De reis per schip vanuit Nederland of Engeland naar Nederlands Indie duurde ongeveer een maand. Tijdens die reis was er vanzelfsprekend behoeft om contact te hebben met thuis. Er was aan boord weinig te doen en bijna alle militairen hadden geen idee wat hen in de Oost te wachten stond.

 

 

Het troepentransportschip  "Alcantara" was op 12 oktober 1945 vanuit Liverpool vertrokken en kwam uiteindelijk op 11 november van dat jaar aan bij Malakka. Bijgaand een brief, die aan boord van de Alcantara werd geschreven. Het enige postale gegeven op de brief is een Brits stempel "Fieldpostoffice 67" met de datum 23 oc 45.

Fieldpostoffice 67 behoorde toe aan het Britse legerkamp Moascar in Egypte. Dit kamp lag tussen Suez en Port Said aan het Suezkanaal. De brief is bij de passage van het Suezkanaal van boord gegaan en door het Britse leger afgehandeld en verzonden aan de gadresseerde.

 

 

 

 

 

Op de troepentransportschepen die de militairen naar Nederlands Indie vervoerde, waren veelal kaarten van het schip vekrijgbaar, die dan door de opvarenden naar huis werden gestuurd.

 

Hier een kaart van het stoomschip Zuiderkruis, waarop door de soldaat Wierenga werd aangegeven, dat ze bijna op de plaats van bestemming waren. Hoewel de kaart niet is voorzien van een datum, blijkt uit de combinatie 6e Bataljon 4e Regiment Infanterie (Ost Compagnie) met SS Zuiderkruis, dat deze reis op 23 maart 1949 was begonnen. De Zuiderkruis heeft de reis tussen Nederland en Nederlands Indie tussen 1947 en 1950, in totaal 24 keer gemaakt.

 

De kaarten, die bijvoorbeeld vanaf de troepentransportschepen naar Nederland werden verstuurd, werden bij aankomst vaak voorzien van een stempel. Om er zeker van te zijn, dat er ook bij de woonplaats van de geadresseerde geen port werd geheven, werd er in het distributiecentrum in Amsterdam of Rotterdam (afhankelijk van het adres) een stempel gezet : PORTVRIJ, militairen op weg naar Indie.