Kerstvlucht '33 / '34
De Kerstvlucht 1933 / 1934 is eigenlijk een verhaal dat is samengesteld uit drie andere verhalen.
Als eerste de poging van de Pander Postjager om een recordvlucht naar Nederlands Indië en weer terug te maken. Voor deze vlucht was een nieuw postzegel ontworpen die op 19 oktober 1933 voor het eerst verkrijgbaar was. dat was de bekende driehoekzegel. Toen de toestellen waren vertrokken, werd het zegel door de PTT ingetrokken en daarna alleen nog bij bijzondere vluchten verkrijgbaar gesteld.
Het tweede verhaal is dat van de splinternieuwe Fokker F-XX de Zilvermeeuw, de PH-AIZ, die in Amsterdam aan de grond bleef wegens een defect. Men leefde kennelijk in de vaste overtuiging, dat de Zilvermeeuw de vliegtocht zou uitvoeren want enveloppen en briefhoofden die voor deze vlucht beschikbaar waren, waren allemaal voorzien van eenafbeelding van de Zilvermeeuw, gehuld in een Kerstversiering.
Het derde verhaal, het meest bekende, is dat van de triompvlucht van de Pelikaan, die er uiteindelijk in slaagde om in een record tijd naar Indië te vliegen en weer op tijd terug was om de retourpost nog juist voor de jaarwisseling in Nederland te laten bezorgen.
Dat de KLM, de PTT en Fokker in die jaren niet afwijzend stonden tegenover reclame en allerlei merchandise bleek wel uit de vele soorten kaarten en enveloppen die ter beschikking (tegen een kleine vergoeding) werden gesteld om bij bijzondere vluchten meegenomen te kunnen worden. Meestal poststukken die bestemd waren om geretourneerd te worden aan de afzender, zodat die kon beschikken over een mooi poststuk met interessante stempels. In mijn speurtocht kwam ik ook een sigarenfabrikant tegen, die een graantje van de vliegsuccessen wilde mee pikken. Er verscheen een sigarenbandje met daarop een vliegtuig, dat kennelijk de Pander Postjager moest voorstellen.
In de volgende pagina's worden de drie verhalen uitgebreid verteld en geïllustreerd met allerlei documenten, die met die verhalen in verband staan.